Fågeljakt hund

Fågeljakt med hund är en konst som har förfinats genom århundraden, och i hjärtat av denna tradition står hunden som en oumbärlig följeslagare. Från de snabba och skarpa pekarna till de uthålliga apportörerna har jakthundar spelat en avgörande roll i att förbättra jägarens framgång och upplevelse i fältet. Här får du all den information du behöver om fågeljakt med hund i Sverige, vilka regler som finns, hur du kan underlätta jakten med en hundpejl för jakthund samt vilka hundraser som är lämpliga för fågeljakt.

Läs mer

Fågeljakt med hund i Sverige

Fågeljakt är en av de mest populära formerna av jakt i Sverige, och fågeljakt med hund höjer upplevelsen till en helt ny nivå. Fågeljakt är en term som täcker jakt på cirka 30 olika fågelarter i Sverige som är lagliga att jaga. När det kommer till fågeljakt med hund, finns det flera olika typer av jaktmetoder. Dessa inkluderar användandet av ställande, stötande och stående fågelhundar. Dessutom är apporterande fågelhundar en viktig del av jaktprocessen, eftersom de assisterar jägaren genom att hitta och hämta nedskjutna fåglar både på land och i vatten.

Ställande fågelhundar

Inom fågeljakt är ställande hundar ofta av raser som finsk spets och norrbottenspets, men laikor är också populära för denna typ av jakt. Dessa hundar används främst för jakt på skogsfågel som tjäder, orre och ibland även järpe. Deras arbetsmetod involverar att spåra och sedan ställa (markera) fågeln utan att skrämma upp den.

Stötande fågelhundar

Stötande hundar används effektivt för att jaga skogshöns, samt andra arter av markbundna fåglar. Dessa hundar arbetar genom att aktivt förflytta sig genom terrängen för att få upp fågeln ur dess gömställe.

Stående fågelhundar

Raser som pointer, vorsteh och olika typer av setters ingår i kategorin stående fågelhundar. Dessa hundar specialiserar sig på att finna och sedan stå stilla, eller "stå för" fågeln, vilket signalerar för jägaren var bytet finns. Det är viktigt att hunden inte är för framfusig och stöter fågeln, eftersom detta kan förstöra jaktmöjligheten. Ett samarbete mellan hund och förare är avgörande, där hunden står stilla till dess att föraren är redo att ge kommando för att hunden ska stöta upp fågeln.

Apportörer

Under fågeljakt används ofta apportörer, vanligtvis av retrieverras. Dessa hundar har uppgiften att lokalisera och återföra skjutet vilt, oavsett om det befinner sig på land eller i vatten. De ska kunna hämta bytet och leverera det till jägaren. Det är lagkrav att ha med en apportör vid andjakt och vissa andra typer av fågeljakt för att säkerställa en human hantering av nedlagt vilt.

Populära fågelarter för jakt

I Sverige jagas flera olika fågelarter, bland annat änder, fasaner, ripor och tjäder. Varje art kräver sin speciella taktik och kunskap, och hunden spelar en central roll i jakten.

Regler vid jakt med hund

Det är viktigt att känna till de lagar och regler som gäller för fågeljakt i Sverige. Det finns specifika jakttider för olika fågelarter, och det är viktigt att respektera dessa för att bevara en hållbar fågelpopulation. Dessutom finns det regler kring hur och var man får jaga, samt hur man ska behandla de fåglar man skjuter – detta är reglerat i Jaktförordningen. En ansvarsfull jägare ser också till att hunden är vältränad och behandlas med respekt och omsorg.

Du kan se vilka jakttider som gäller för den fågelart och det län som du har tänkt jaga i på Svenska Jägareförbundets hemsida.

Krav på markerande eller apporterande
hund vid fågeljakt

I Sverige finns det specifika krav när det gäller att jaga fågel med hund. Dessa krav är satta för att säkerställa en etisk och effektiv jakt där djurens välbefinnande prioriteras.

 • Vid jakt efter ringduva, gäss eller änder
  Det är ett krav att jägaren har en medföljande apporterande hund vid fågeljakt som kan apportera eller markera nedskjuten fågel.
 • Vid jakt efter övrig fågel
  En hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel ska medföljas under tiden mellan solens nedgång och en timme före solens uppgång.

Undantag på krav vid fågeljakt med hund

Däremot finns det vissa undantag när det kommer till kraven på att ha en markerande eller apporterande hund vid fågeljakt:

 • Snötäckt mark
  Om jakten sker på en mark som är täckt av snö, behöver man inte medföra en hund.
 • Jakt från båt
  Om jakten utförs från en båt i öppet vatten eller vid en havskust med hjälp av vettar, är det inte ett krav att ha en hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel.

Det är viktigt att jägare är medvetna om dessa krav och undantag för att säkerställa en laglig och etisk jakt. Du kan läsa mer på Jagareforbundet.se.

Underlätta fågeljakt med hund

Fågeljakt med hund kan vara en av de mest givande upplevelserna för en jägare. Men för att göra jakten så framgångsrik och njutbar som möjligt finns det några tips och tekniker som kan underlätta processen.

Använd hundpejl för jakthundar

Hundpejl är ett oumbärligt verktyg för jägaren (MiniFinder har en populär hundpejl). En hundpejl använder modern teknik som hjälper dig att hålla koll på var din hund befinner sig i realtid, vilket är särskilt användbart i tät vegetation eller över stora avstånd. Det minskar risken för att tappa bort hunden och hjälper dig att effektivt styra jakten.

Träna hunden i viltspår

Genom att regelbundet träna din hund i viltspår kan den bli mer skicklig på att spåra och lokalisera fågel. Detta förbättrar chanserna att hitta och stöta upp fågel under jakten.

Använd lockpipor och lockfåglar

Lockpipor och lockfåglar kan vara mycket effektiva för att locka fåglar till ett specifikt område (finns på bland annat Jakt.se). Genom att imitera ljudet av en fågel eller visa upp en lockfågel kan du öka chanserna att få en framgångsrik jakt.

Klä dig och hunden synligt

Säkerhet bör alltid vara en prioritet under jakten. Genom att klä dig och din hund i klara, synliga färger (t.ex. orange) kan du minska risken för olyckor och göra det lättare för andra jägare att se er.

Lär känna terrängen

Att vara bekant med jaktområdet kan ge dig en stor fördel. Genom att utforska terrängen i förväg kan du identifiera potentiella platser där fåglar kan finnas och planera din jaktstrategi därefter.

Förbered hunden

 • Håll hunden i god fysisk form
  En stark och hälsosam hund kan arbeta längre och mer effektivt under jakten.
 • Lär hunden lyssna på kommandon
  Grundläggande lydnadsträning är avgörande för att ha en säker och framgångsrik jakt. Det hjälper också till att stärka bandet mellan dig och din hund.
 • Förbered hunden för skott
  Genom att gradvis exponera din hund för ljudet av skott kan du förhindra att den blir skrämd under jakten. Detta kan göra jakten mer effektiv och njutbar för både dig och din hund.

7 passande raser för fågeljakt med hund

Det finns flera passande raser för fågeljakt med hund. Här listar vi sju stycken som är särskilt passande.

Engelsk setter

Engelsk setter är känd för sin skönhet och elegans. Den har en mjuk, silkeslen päls och ett vänligt uttryck.

Rasen är särskilt känd för sin förmåga att "ställa" fågel, vilket innebär att den står stilla och pekar med nosen mot var fågeln befinner sig. De har ett utmärkt luktsinne och är mycket uthålliga i fältet.

Pointer

Pointer är en atletisk och energisk ras med en skarp nos och en stark jaktinstinkt.

Precis som setters, är pointers kända för att "ställa" fågel. De är snabba, agila och har en naturlig förmåga att spåra fågel.

Brittany

Brittany (tidigare känd som Brittany Spaniel) är en medelstor hund med en livlig och entusiastisk personlighet.

Denna ras är känd för sin snabbhet och uthållighet på fältet. De är utmärkta apportörer och har en naturlig kärlek till vatten, vilket gör dem särskilt lämpliga för vattenfågeljakt.

Labrador retriever

Labrador retriever är en av de mest populära raserna i världen, känd för sin vänlighet och intelligens.

Labradorer är utmärkta apportörer och har en naturlig kärlek till vatten. Deras stabila temperament och möjlighet till att träna upp gör dem till en favorit bland fågeljägare.

Golden retriever

Golden retriever är en vacker ras med en tjock, gyllene päls och ett vänligt uttryck.

Precis som labradorer, är golden retrievers kända för sin apporteringsförmåga. De är också mycket mottagliga för att träna upp och har ett lugnt temperament, vilket gör dem till en utmärkt följeslagare i fältet.

Cocker spaniel

Cocker spaniel är en liten till medelstor hund med en mjuk, vågig päls och stora, uttrycksfulla ögon.

Rasen är snabb och agil, med en stark jaktinstinkt. De är särskilt bra på att spåra och apportera fågel i tät vegetation.

Vorsteh (tysk korthårig pointer)

Vorsteh är en mångsidig jakt- och familjehund med en slät, tät päls och en atletisk byggnad.

Denna ras är känd för sin mångsidighet i fältet. De kan spåra, ställa och apportera, vilket gör dem till en utmärkt allround fågeljaktshund.

Copyright © All Rights Reserved