Duvjakt i Sverige

Visst förekommer det jakt på duvor i Sverige. Då ringduvorna gärna äter sig mätta på nysådda åkrar och sedan ger ifrån sig spillning på grödorna (vilket ger skador och fräter på grödorna) skapar de problem för jordbruket. När jakten sedan sätts igång är det många bönder som tillfälligt andas ut.

Läs mer

Ringduvans jakttid

Det är som vi varit inne på vanligt att jaga ringduva och jakttiden varierar beroende på var i Sverige du befinner dig. Här är datumen att hålla koll på!

Södra Sverige

Jakt är tillåten september-februari.
Skyddsjakt mars-augusti.

Mellersta Sverige

Jakt är tillåten 16 augusti-31 december
Skyddsjakt 1 maj-15 augusti.

Norra Sverige

Jakt är tillåten augusti-oktober.
Skyddsjakt maj-juli.

Vad innebär skyddsjakt?

Skyddsjakt kan komma att bli aktuellt då ringduvornas flockar orsakar stora skador på utsäde och grödor.

Notera att…

När du jagar ringduvor ska en hund som kan söka och hämta duvorna alternativt markera duvorna alltid vara med.

Du använder hagelgevär när du jagar duva. Att skjuta med hagel är en punkt du kommer stöta på (eller redan bockat av) i samband med jaktlicensen.

Kamouflagekläder gör stor skillnad. Glöm inte att även kamouflera geväret och ansiktet också. Duvor är inga lättlurade djur!

Duvjakt med bulvaner

Störst chans att träffa på duvorna är på öppna fält, antingen tidigt på morgonen eller på eftermiddagen. Ett vanligt sätt att jaga duvor är att sätta ut bulvaner som lockar till sig andra liknande arter, i detta fall ringduvor då det är duvorna som jagas mest i Sverige.

När du satt ut bulvanerna (helst i direkt anslutning till deras flyglinje) är det bara för dig att göra dig redo i ditt gömställe på lämplig avstånd.

Gör förarbetet – kolla upp flyglinjen

Duvorna lokaliserar sig gärna med hjälp av landmärken, så som träd eller buskage. Försök att ge dig själv tiden att registrera var duvorna kommer från och hur deras genomsnittliga rutt ser ut. Det är ofta värt att lägga lite extra tid på detta, då du får en uppfattning om var du ska sätta dina bulvaner. I slutändan är det värt det!

Finns det något perfekt väder?

Många jägares menar på att de bästa förutsättningarna för duvjakt är lite vind och en gnutta sol. Det får dock inte blåsa för mycket, det kan ställa till stora problem med skyttet. Ofta dyker inte duvorna upp om det är molnigt ute.

Kan jag öva?

Du kan öva upp din förmåga att jaga duvor genom att lära dig skjuta lerduvor. Då träning ger färdighet ger dig lerduveskyttet den träffsäkerhet som krävs när du väl ger dig ut och jagar riktiga duvor.

Något som du också övar upp är din förmåga att hantera ett hagelgevär vilket du använder i både lerduveskyttet och på duvjakten.

I vissa lerduveföreningar kan du börja redan i tioårsåldern och då hinns det såklart med att slipa på förmågan innan det är dags att ge sig ut på fältet på riktigt.

Hitta rätt lerduveförening

Låter det här med lerduveskytte intressant för dig kan det vara ett bra steg att prata vidare med din lokala förening. För att hitta kontaktuppgifter till din närmsta klubb kan vi rekommendera en sida från Skyttesport.se som heter Hitta din förening. Lycka till!

Copyright © All Rights Reserved