Den vita duvan

Den vita duvan förekommer i en mängd sammanhang världen över och vi kan ofta se den skymta förbi, både i modern populärkultur och i historisk kontext. Många personer har till och med valt att tatuera in duvan på kroppen.

Vi kan lugnt konstatera att den vita duvan fortsätter att intressera oss människor!

Läs mer

Färgens betydelse

Den vita duvan hör till släktet tamduva som ofta är ett vanligt inslag i i gatubilden i våra städer. Den vita duvan och den gråa tamduvan är alltså samma ras men myterna som omger just den vita duvan överstiger med råge den gråare duvan. Vad är det egentligen som är så speciellt med denna duva som också kallas fredsduvan?

Rollen som budbärare

I hundratals år har den vita duvan använts som brevduva vilket har visats i många filmer och böcker genom tiderna. Det har varit ett sätt att låta omvärlden få veta om vad som pågår i ett område som exempelvis är belägrat. Tänk bara på Bröderna Lejonhjärta och brevduvetrafiken mellan Nangijala och Törnrosdalen.

Men det är inte bara i sagornas värld som brevduvornas formidabla sinne för geografi utnyttjats. Till och med i riktiga krig har brevduvor använts för att överföra information.

Vit duva – betydelsen varierar

Duvans roll i bibeln

I det Gamla Testamentet är den vita duvan ”glädjens budbärare”. Många minns att Noa skickade iväg en duva från sin ark för att sedan få tillbaka duvan med en olivkvist i näbben. Ett tecken på att vattnet till sist hade torkat upp på land.

Nu när vi är inne på kopplingen till Bibeln måste vi också nämna att duvan setts som Den Helige Ande. Det var Johannes som såg Den Heliga Ande i form av en duva som svävade över honom och i samband med detta hörde han även Andens röst från himlen.

En tolkning är därför att duvan står för ”påhälsning”. Om någon närstående dött och en vit duva skymtas är det vanligt att tolka det som en hälsning från andra sidan.

Vit duva symboliserar fred

Den världsberömde konstnären Pablo Picasso målade ofta affischer till kongresser för världsfred och 1949 var det Paris tur att stå som värd. Bidraget från Picassos händer denna gång var en vit duva som direkt blev en symbol för fredsrörelsen runtom i världen.

Hopp och framtid

Många målningar har gjorts av den vita duvan vilket tillsammans med Picassos världsfredskongress-målning bidragit att befästa den vita duvan som en symbol som står för hopp och framtid.

Brevduvesport

Än idag avlas brevduvor fram och det arrangeras fortfarande tävlingar i denna gren som kan liknas vid orientering i luften.

Brevduvan kan hitta hem från över 100 mils avstånd!

Vill du läsa mer om denna sport kan du göra det i foldern från Svensk Brevduvesport.

Minns du denna?

1975 slog artisten Mats Rådberg igenom med låten ”Den Vita Duvan”. Textförfattare var Lasse Holm och Alf Robertsson. Låten blev en omedelbar hit och låg på Svensktoppen i hela elva veckor.

”Åh, den lilla vita duvan var utan hem för en lång, lång tid
Följde alla vindar som sjöng om frihet och om en evig fred
Och den lilla vita duvan hon mötte duvor hon mötte duvor från samma land
Allihop tillsammans flög dom på väg mot sitt eget hemlands strand”

Copyright © All Rights Reserved